Crypto

 La momentul scrierii acestei postari, 3 iulie 2022, Bitcoin este la un pret de $19117. Acesta a scazut de la topul sau din noiembrie 2021, atunci cand a atins $69000. Deci practic a scazut de trei ori fata de acel moment. A scazut fata de acel moment sau a urcat fata de ultimii 13 ani de cand a fost creat? Hm...

De ce simt nevoia sa scriu acest mesaj (in care nu vom vorbi despre lucruri tehnice precum algoritmi de semnatura in curba eliptica sau hashing sau mining sau 51% attacks sau ce alte chestii tehnice va mai trec prin cap)? Pentru ca in ultima perioada am tot vazut numai mistouri la adresa crypto in general dar si la adresa Bitcoin de la oameni ce se vor a fi inteligenti, profunzi, rationali. De fapt, ceea ce am observat eu a fost o atitudine de "sa moara si capra vecinului" si "uitati-va la mine ce destept sunt ca nu am intrat in schema asta piramidala evidenta", desi oricine a cumparat Bitcoin inainte de 2021 este in profit chiar acum, cu piata picand 3x de la all-time high, dupa o pandemie mondiala si un nou razboi in Europa. Desigur, toti acesti critici taceau malc (in cel mai bun caz) atunci cand Bitcoin (si piata per total) era la peste $60000 sau ziceau lucruri de genul "este el la 60000+ dar si cand o sa cada, sa vedeti atunci ce multa lume va pierde bani etc etc etc".

Evident, pentru cei mai vechi in tot acest "joc" aceste lucruri sunt ridicole. Stim cu totii ca pietele in general au cicluri, stim ca psihologia este "aoleu, pica totul, haideti sa vindem!" atunci cand piata este in cadere si "wow, super, ne vom lua Rolls Royce maine, haideti sa cumparam acum!!!" atunci cand piata este in urcare. Ba chiar exista si termeni pentru aceste lucruri: "FUD", in primul caz (de la "Fear, Uncertainty and Doubt") si "FOMO" in cel de-al doilea (de la "Fear Of Missing Out"). Stim de asemenea ca piata este manipulata. Stim, in plus, si faptul ca se folosesc o tona de indicatori ai pietei (putem arunca tot felul de acronime: RSI, MACD, 200MA etc etc).

Ce este cu toate aceste abrevieri? Din punctul meu de vedere sunt ceva similar cu horoscopul: desigur ca horoscopul este un nonsens, dar daca toata lumea crede in el incepe sa capete putere cauzala, devine un self-fulfilling prophecy. Daca tu crezi ca nu te potrivesti cu iubi ca ai ascendentul in Capricorn si Marte a intrat in retrograd si ea (sau el) crede la fel, atunci na, o sa ziceti "horoscopul este impotriva noastra, nu ne mai intelegem" si horoscopul va capata putere cauzala. Ceva similar se intampla si in lumea crypto: daca toata lumea crede ca intersectia moving averages este un pattern pozitiv sau negativ atunci lumea va actiona conform acelei credinte: vor vinde sau vor cumpara, in masa. Nici nu mai conteaza daca este un nonsens, important este ca se intampla.

Bun, si totusi, desi stim toate aceste lucruri eu aud in continuare discutii de genul "Bitcoin consuma energie cat o tara intreaga!". In mod neasteptat, nu-i aud pe acesti critici dandu-si cu parerea despre cat consuma sistemul bancar la nivel mondial: cata electricitate consuma sistemele invechite ale tuturor bancilor din lume? Dar benzina consumata de masinile bancilor? Dar asigurarea depozitelor de aur? Dar platirea angajatilor? Dar hartia utilizata in documentele bancare? Dar cea folosita in printarea banilor efectivi? Dar apa consumata de angajati? Sau astea nu se pun, ca na?

Cu faptul ca banca iti poate controla sau popri contul cum facem? Ca acei bani nu sunt de fapt ai tai? Dar cu fractional reserve banking? Cu bancile care pica si declanseaza crize economice facem ceva? Ne razvratim si acolo? Sau doar pomenim de cat curent consuma Bitcoin pentru securizarea retelei? Ignoram complet faptul ca, in principiu, tranzactiile prin Bitcoin sunt macar pseudonime daca nu anonime? Faptul ca avem fungibilitate? Faptul ca nu este hackable? Faptul ca este un cuantum limitat de Bitcoini care vor exista, si ca nu putem avea inflatie infinita? Ne prefacem ca nu se intampla toate aceste lucruri, ca nu exista toate aceste proprietati? Adica, am inteles, vrem sa fim smecheri, sa aratam ce destepti suntem noi cand scade Bitcoin 3x si ce fraieri sunt astia cu crypto ale lor, cum au intrat ei in scheme piramidale (pentru ca doar asta este, nu?) - dar ignoram celelalte proprietati? Poate ca noi astia de mai activam pe ici si colo cu crypto suntem interesati si de genul asta de proprietati, cine poate sti?

Un alt fapt interesant: din ce am observat, mentalitatea majoritatii oamenilor este una fatalista: sa zicem ca cineva cumpara 1 Bitcoin astazi. Si maine pretul Bitcoin scade 10%. Am observat ca majoritatea oamenilor (chiar si in cazul sumelor mici) imediat devin fatalisti: "aoleu, a scazut 10%, o sa vand sa nu pierd totul, vai de mine si de mine ce tragedie s-a intamplat!!!". Te uiti si efectiv te crucesti. Te gandesti ca nu poate fi asa ceva, ca nu e posibil sa ai o astfel de atitudine. Pe urma realizezi ca unii oameni pur si simplu nu sunt facuti pentru asa ceva, ca pur si simplu nu au mentalitatea, rabdarea, autocontrolul, prezenta de spirit si asa mai departe necesare pentru a face ceva cand vine vorba despre investitii (in general, nu neaparat in crypto).

Te uiti apoi la grafice, la date: vezi ca oricine a cumparat Bitcoin de la lansare pana in 2021 este pe plus (si mult mai mult atunci cand Bitcoin a fost la all-time high, evident). Te gandesti "deci tipul asta care se da cu fundul de pamant ca "aoleu, a scazut 10% intr-o zi" ar fi fost in profit daca ar fi cumparat in ultimii 12 ani, in orice moment din timp, inclusiv la vechile all-time highs, dar atitudinea lui este de "aoleu ce tragedie!". Sincer sa fiu, e chiar obositor, e dezamagitor, e chiar eupizant. Pana cand nu-ti mai pasa (desi eu inca fac eforturi sa ignor astfel de lucruri, pur si simplu nu inteleg cum ai putea avea o astfel de mentalitate, motiv pentru care am si scris aceasta postare).

Din punctul meu de vedere, si moon-boys (cei care zic "maine fac 1000x, when Lambo?" etc) dar si arogantii cu "sa moara capra vecinului ca nu imi place ca eu nu am cumparat si trebuie sa arat ce sofisticat sunt eu si ce intelectual si ce profund prin faptul ca zic ca Bitcoin este o schema piramidala, ca nu e sustenabil, ca consuma cat Argentina etc etc") mi se par la fel de ridicoli (desi parca astia care saboteaza conceptul in sine sunt mai nasty decat primii, care sunt doar naivi in inocenta lor).

OK, acum ca am stabilit care este parerea mea despre toate aceste lucruri, ce pot zice mai departe (o sa fiu scurt)? Ce va face piata? Ce va face Bitcoin? Si pentru aceste lucruri m-am uitat la cativa indicatori economici care influenteaza piata per total, piata mondiala (de bani, de crypto, de actiuni etc). Indicatorul pe care m-am concentrat este "US Dollar Index (DXY)" - este un indicator care iti arata, in mare, cat de puternic este Dolarul relativ la alte monede. Ce este important este ca exista o corelatie inversa intre DXY si BTC: cand dolarul este puternic, criptomonedele si actiunile de obicei pica. Cand dolarul scade, actiunile si criptomonedele urca vertiginos. Evident, corelatia nu este perfecta, dar in mare este corecta. Mai jos vedeti indexul dolarului pe ultimii 5 ani:



Apoi putem vedea ce a facut Bitcoin in ultimii 5 ani:



Chiar si asa, de la distanta, se poate vedea corelatia inversa dintre puterea dolarului si pretul Bitcoin. La fel, in ultima ilustratie se poate vedea ce mic este acel "damb" al vechiului all-time high, atunci cand Bitcoin a cazut de la ~19k la ~3k (de 6 ori, acum a scazut de 3 ori). Si atunci a fost o mare tragedie, aoleu, nu se mai poate etc. Si atunci erau oameni foarte zeflemitori care ne tineau morala a ce fraieri sunt cei care cumpara, cum s-au bagat in aceasta schema piramidala care nu are nimic de oferit si asa mai departe - nu mai reiau toata discutia.

Bun, cum ramane cu "predictia"? Ce cred eu ca se va intampla? Pai, putem vedea ca dolarul este foarte sus in acest moment (si piata de actiuni si crypto este jos, relativ vorbind). Este meritorie aceasta putere foarte mare a dolarului la acest moment? Eu zic ca nu. Eu zic ca este pur artificial in aceasta pozitie de "dolar puternic". Si, daca e sa te uiti la inflatie, care este foarte mare, singurul lucru "de bun simt" care se va intampla cu dolarul va fi ca acesta va scadea vertiginos cat de curand. Cand? Habar n-am. Poate spre sfarsitul anului, poate dupa. Ce va insemna acest lucru? Va insemna ca pietele de crypto si actiuni o vor lua din nou in sus, poate chiar mai puternic decat au facut-o deja. Desigur, toata lumea se asteapta la o criza economica, la o cadere a intregii piete (de crypto, actiuni, de orice). Este si aceasta o posibilitate. Insa eu merg pe faptul ca dolarul este artificial acolo unde este, la faptul ca circumstantele la acest moment (razboi, pandemie) au dus la actuala situatie si ca pietele, atat de crypto cat si de actiuni, se vor duce inapoi in sus, pastrand aceeasi relatie de corelatie inversa cu indexul dolarului. 

La fel, cred ca Bitcoin are ceva mai mult de oferit decat "frate, e o schema piramidala!" si stiu ca cei care sustin asta vor tacea malc daca Bitcoin va creste (sau vor zice "dar si cand o sa pice...!") asa dupa cum o fac de ani de zile. De ce? Pentru ca sunt niste fricosi care se multumesc sa stea pe margine si sa critice, sa vorbeasca cu aroganta despre cum e Bitcoin un simplu Caritas modern si cum sunt ei destepti sa stea pe margine, desi ii zgandare ideea dar de fapt pur si simplu le este frica sa intre in hora, acesta fiind adevaratul motiv - frica, mentalitatea lor de "a scazut 10%, aoleu si aoleu, ce ma voi face?!" - constientizarea ca daca ar intra ar fi iresponsabili, si-ar face imprumuturi ca sa cumpere, s-ar simti ca la cazino si asa mai departe. Dar nu vor spune asta public, nu? Ca nu da bine si nu-i mai crede lumea intelectuali si profunzi. Asa ca mai bine stau pe margine si critica, si isi freaca mainile de fericire cand scade Bitcoin 12,78% intr-o zi - le confirma ca au fost foarte destepti ca au stat departe de schema piramidala evidenta si ca atunci cand Bitcoin a crescut 1278% a fost doar un accident, o chestiune de scurta durata, pentru fraieri!

Si na, asta e. Ce poti face? Tu cu ale tale, ei cu ale lor. Ei rad de tine ce fraier esti, tu dai din umeri si iti vezi mai departe de treaba. Ce altceva ai putea face? Ii lasi acolo cu opiniile lor profunde si educate, de adevarati economisti si intelectuali.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petrecere de Craciun

Idealism, partea intai

Moartea, partea a doua