Absolutul

 In general atunci cand vad pe cineva ca foloseste termenul "absolut" sau "absolutul" (cu articol hotarat) ma astept sa fie vreun lider religios care incearca sa manipuleze naivii. Practic, acest termen este aruncat fara sa fie "explicat" sau descris in vreun fel si se presupune ca se intelege de la sine ce reprezinta - daca nu stii este problema ta, esti un neinitiat si un ignorant in ale absolutului si deci esti inadecvat. E vina ta ca nu stii ce-i ala!

In acest scurt articol voi vorbi despre exact acest lucru: despre absolut. Ba chiar voi folosi articolul hotarat: absolutul - cum vad eu absolutul, ce reprezinta el pentru mine. Dar intai sa ne uitam in DEX - ce definitie are cuvantul "absolut"?

1. Care este independent de orice condiții și relații, care nu este supus nici unei restricții, care nu are limite.

2. (Despre fenomene social-economice, în legătură cu noțiuni de creștere sau de scădere cantitativă) Considerat în raport cu sine însuși și nu în comparație cu alte fenomene asemănătoare; care se află pe treapta cea mai de sus.

3. matematică (Despre mărimi) A cărei valoare nu depinde de condițiile în care a fost măsurat sau de sistemul la care este raportat. 

4. rar (Despre corpuri, substanțe etc.) Care are o compoziție omogenă; fără impurități.

5. fizică Ceea ce există prin sine, în afară de orice condiții ale fenomenelor.

Am putea adauga inca o definitie: care nu este relativ, care nu poate fi comparat, care nu poate fi raportat la ceva.

Acum, aici ne aflam pe un blog personal unde eu pot scrie orice doresc - nu sunt subjugat la nimic. Aici este practic ca un jurnal in care scriu ce imi trece mie prin cap, nu am nicio datorie sa fiu riguros, sa pun bibliografii, sa dau explicatii, sa ma scuz in vreun fel, nimic din toate aceste lucruri - este un loc unde eu ma exprim liber, asa dupa cum vreau. Spun toate aceste lucruri pentru ca vad tendinta unor oameni de a-mi "cere socoteala" pentru ceea ce scriu, de parca as avea vreodata genul asta de datorie, sa dau explicatii pentru ceea ce gandesc. Prin urmare, ceea ce voi scrie aici va fi abordarea mea referitoare la acest termen - ce inteleg eu prin absolut, fara sa imi pese in vreun fel de vreo definitie din DEX sau de opinia altor persoane, sau chiar a posibilitatii ca absolutul sa fie obiectiv si deci sa nu tina de opinii personale. Nu-mi pasa de toate aceste lucruri - ceea ce voi exprima va fi opinia mea despre ceea ce consider eu absolut.

Deci, ce pot spune despre absolut? Ce fel de lucruri consider eu a fiind absolute si ce inseamna asta?

TIMPUL

Primul lucru la care ma gandesc cand zic "absolut" este timpul. Desigur, stim din relativitate ca timpul este relativ - nu exista un timp universal care trece peste tot in univers la aceeasi rata - timpul este personal si curge la rate diferite atunci cand comparam timpul intre doi observatori ce nu sunt stationari unul la altul. Dar nu de asta imi pasa mie in aceasta discutie - lucrul de care imi pasa este ca timpul curge la aceeasi rata in cadrul tau de referinta - mereu va curge la o secunda pe secunda, indiferent ce zic alti observatori. Nu doar atat, insa timpul este finit. Fiecare dintre noi avem o cantitate finita de timp - unii mai mult, altii mai putin. Insa odata ce acea cantitate ajunge la sfarsit este game over. Si este game over indiferent ce faci: indiferent cum te deplasezi relativ la altii, indiferent cat de bogat esti, ce-ai facut de-a lungul vietii, daca esti bun, rau, sanatos, bolnav, fericit, trist - nimic nu mai conteaza: esti mort. Timpul este finit si absolut. Timpul tau personal nu este relativ la nimic - nici la deplasarea fata de altii, nici daca altii traiesc mai mult sau mai putin decat tine, nimic - nu-l poti cumpara, nu poti face nimic - nu poti decat sa te uiti cum trece, secunda dupa secunda, implacabil. Timpul este absolut.

LIBERTATEA

Mult timp am ignorat valoarea absoluta a libertatii, dar asta probabil din cauza ca am prins doar un scurt timp din perioada comunista - practic mi-am trait majoritatea vietii intr-o societate relativ libera. Insa libertatea este absoluta - sa poti face ce vrei (intr-o limita a bunului simt) este ceva absolut - nu cred ca are o valoare relativa, chiar daca libertatea poate fi cumparata (sa zicem plata unei cautiuni, plata unor daune prin care victima renunta la acuzatii etc). Aici ma refer la natura calitativa a liberatii - acea natura este absoluta. Daca ai o boala care iti rapeste libertatea (atat fizica dar si psihica) abia atunci poti intelege ce inseamna sa nu mai ai libertate - atunci cand o ai ti se pare normal sa fie asa, dar nu este asa - in o mare parte din istoria omenirii oamenii nu au avut libertate - ori au fost sclavi, ori au luptat in razboaie incepute de altii, ori au platit tribut, ori... in orice caz, mereu a fost undeva o limitare a libertatii, mai mare sau mai mica. Si acum este atunci cand platesti taxe, sa zicem, insa ingradirea libertatii oamenilor din prezent nu se compara cu magnitudinea ingradirii libertatii oamenilor in trecut. In orice caz, libertatea este absoluta.

SANATATEA

Sanatatea este o alta valoare absoluta. Precum libertatea, nu este respectata de multi decat atunci cand este alterata sau pierduta. Pana atunci este considerata ca fiind o treaba normala - e normal sa fii sanatos. Dar nu e chiar asa - sunt mii/zeci de mii de patogeni care incearca sa te omoare in fiecare secunda. E o minune pentru mine ca avem o sanatate atat de buna avand in vedere conditiile date - acel sistem imunitar care lucreaza din umbra si care trebuie sa fie foarte bine reglat intre a interveni atunci cand trebuie si a nu interveni prea puternic este un mecanism foarte, foarte interesant si foarte ignorat - nimanui nu-i pasa de sistemul imunitar decat atunci cand sanatatea lor o ia in jos. Sanatatea pur si simplu este de neinlocuit - sigur, poti cumpara tratamente moderne, metode de diagnosticare sofisticate si asa mai departe. Poti plati pentru transplant de organe, pentru ce vrei tu. Dar sanatatea in sine, natura ei este ceea ce conteaza. Poti fi cat de bogat vrei, daca ajungi intr-un context in care medicina, oricat de moderna ar fi, nu mai poate face nimic, acolo se termina povestea, cu miliardele tale cu tot. Din ce am observat, oamenii nu realizeaza cat de perisabili sunt, chiar isi imagineaza ca rezolva totul cu bani, inclusiv sanatatea. Nu este asa. Sanatatea este absoluta.

DRAGOSTEA

Dragostea este ultimul lucru absolut pe care il stiu. Este ceva ce are excelenta metafizica: simpla existenta a sentimentului este absoluta - nu are nevoie de niciun fel de explicatie sau substrat, nu are nevoie de procesare rationala, contemplare, calcul, de nimic. Atunci cand iubesti pe cineva nu faci vreun calcul, nu gandesti, nu procesezi ceva anume: esti doar martorul existentei metafizice a sentimentului. Nu conteaza cum este el produs, ce fac neuronii tai atunci cand il produc, ce neurotransmitatori cupleaza la ce receptori, nimic din toate aceste lucruri. Sunt complet irelevante. Tot ceea ce conteaza este ca esti martor la un adevar absolut, evident prin el insusi: faptul ca iubesti. Asta e tot. Nu e nimic altceva de zis, sentimentul in sine spune tot ceea ce trebuie. Acest fapt al existentei acestui sentiment si al excelentei sale metafizice este un adevar absolut - starea in care te afli te pune intr-o pozitie privilegiata: sa poti avea acces la acest adevar. Poti zice ca este un mecanism evolutionist, ca e o "iluzie", ca e ceva trecator, ca e nu stiu cum - e complet irelevant - dupa cum am zis, nu conteaza nimic din toate aceste detalii - atunci cand il simti stii ca ai acces la un adevar absolut al existentei unui astfel de lucru, si asta este tot. Nu poti cumpara dragoste, nu o poti vinde, nu o poti ignora, nu o poti nega - este o experienta directa, clara si evidenta, nenegociabila. Dragostea este absoluta.

Pentru mine Absolutul este colectia acestor lucruri care nu sunt relative, care sunt auto-importante: Timpul, Libertatea, Sanatatea si Dragostea. Restul sunt relative, cumparabile - poti da bani pe ele. Pe acestea patru, nu. Acest Absolut este ceea ce conteaza in viata, restul sunt nimicuri inlocuibile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petrecere de Craciun

Idealism, partea intai

Moartea, partea a doua