Permis auto

Imediat dupa ce am terminat liceul s-a pus "problema": daca tot ai terminat liceul si ai timp, hai sa "dai de carnet". E numai bine de luat acum, cine stie cand vei mai avea timp in viitor.

Zis si facut. Sort of.

Am cautat scoala de soferi. Era asta, Ilioara. Nu m-am dus la ea. M-am dus la un instructor (nu mai stiu cum l-am gasit) privat, avea el masina proprie de scoala, Dacia 1310 PE INJECTIE. Era mare smecherie (asta se intampla in 2004). Mircea Cristal il cheama. Super instructor (nu zic asta ironic, chiar a fost super instructor).

Vorbim la telefon, stabilim cati bani trebuie sa dau, unde ne vom intalni pentru prima sedinta, etc.

Ne intalnim la statuie, la Salajan. Buna ziua, eu sunt Robert, asa si pe dincolo. Zice bun, hai sa mergem la poligon (poligonul Ilioara, foarte aproape).

Mergem la poligon, ne oprim acolo, imi arata motorul, cum masori uleiul (din masina, nu din tigaie), ce face aia, ce face ailalta, ma intreaba daca am condus vreodata am zis ca nu, daca stiu cum functioneaza o masina - i-am raspuns ca similar cu femeia. Adica "nu stiu".

Cu alte cuvinte, habar n-am. Zice "nu-i nimic, hai la volan". Ma sui la volan, zice "hai sa mergem". "Pai da dar eu nu stiu sa..." ... "nu-i nimic, mergi acolo".

Si am inceput sa merg cu masina. Am bagat in prima viteza, mi-a tinut el ambreiajul, etc. Masina era supraturata putin, mergea fara sa i se opreasca motorul fara sa apesi deloc pe acceleratie.

Am mers prin poligon nu stiu ce, apoi "hai sa iesim, mergem pe strada". "Pai da dar eu nu stiu sa..." ... "nu-i nimic, mergi acolo".

Si am iesit pe strada. Mergeam pe strada in timp ce el citea nush ce acte, chestii, trestii, I'm like wtf... "realizati ca NU AM MAI CONDUS NICIODATA, DA?" "E ok, mergi acolo".

Am mers, tot la fel, fara sa tin piciorul pe acceleratie, pana am ajuns pe la statuie. Semafoare, aia, ailalta, intersectii, etc. Am oprit, s-a facut verde, am plecat, mi-a tinut ambreiajul, merg merg, eram OK. Era bine cand mergeam cu 10 km/h, era destul de usor.

"Si acum bagam a doua!". Cand am auzit asta sa mi se faca rau! Cum "a doua"? "Nu e viteza prea... prea mare...?"

A apasat el ambreiajul, a bagat a doua. Ametitor. Am sarit de la 10 km/h la ~25 km/h. Era de necrezut! Ma simteam rebel. Rebel rau, rau de tot.

Imi da indicatii aditionale: "Mana pe volan ca pe tzatza". Am luat imediat mana de pe volan!

Ma rog, am fost nevoit sa pun, rusinat, mana si apoi mainile inapoi pe tzatza, adica pe volan - masina nu vira singura. Era important sa am directie. Si in viata, si in condus.

Dupa aceea, la urmatoarele sedinte, am devenit din ce in ce mai rebel. Dupa o perioada am avut tupeul sa merg cu viteza a 3a. Mai tarziu, cand era el grabit sa ajunga nu stiu unde, am mers cu 70 km/h. Cu masina de scoala.

Toate ca toate, scoala a fost super. Mi-a spus ca am fost printre cei mai buni elevi pe care i-a avut, chiar daca tin rusinat mana pe tzatze. "Te vei obisnui", mi-a spus.

A venit momentul pentru examenul auto. Mi-am luat carte, sa ma pregatesc, sa invat. "E greu examenul scris, tre sa iei minimum 22 din 26 ca sa treci". Toata lumea imi spunea asta. "O sa pici prima data, ia-ti gandul". Whatever.

Mi-am luat cartea, am invatat, am dat examenul. Am luat 26/26. Mi-a spus instructorul dupa, ca aflase.

Dupa ce dai examenul scris vine un politist/whatever in sala si incepe sa strige nume. Aia care-si aud numele strigat au picat. Daca nu-ti auzi numele, nu ai picat si vei da traseul (nu, traseul nu inseamna prostitutie pe centura, inseamna proba "practica").

A tot spus ala nume si, cand s-a oprit, n-am auzit urlet mai mare niciodata. Toti aia care nu-si auzisera numele au inceput sa urle, sa explodeze, sa creeze gauri negre, quasari, sa-l binecuvanteze pe Lorin Fortuna, ce mai, ceva ce n-ai vazut. Eu am stat, evident, la fel de impasibil ca si pana atunci. "So fucking what?!". Era de asteptat sa iau. Aparent, pentru ei, nu.

Mergem si la traseu (nu mai tin minte daca a fost in aceeasi zi, nu cred).

Acolo, politistul e in masina din fata. Intai da examenul cu aia, eu sunt in masina din spate. Problema mea a fost, cu masina pe care am dat examenul si pe care am condus-o - ambreiajul. Daca nu-mi tinea ambreiajul instructorul, mi se oprea motorul foarte des. Ambreiajul era in asa fel incat daca-i dadeai drumul putin nu facea nimic. Daca-i dadeai drumul putin mai mult se cupla motorul foarte brusc si se oprea motorul. Acceleratia la fel: apasai putin nu facea nimic, apasai foarte foarte foarte putin mai mult vruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum!!!!!!!!!!!!!!!!!! se tura motorul in draci.

Asa ca grija mea era ambreiajul. Merg eu, il vad pe politist in masina din fata, merge 2 minute se opreste. Aparent l-a picat p-ala. Imi zice instructorul ca unii au dat bani ca sa fie siguri ca trec. O fi luat? No idea.

Trece ala care era la volan in spate, aia din spate la volan, pleaca iar. Merge 5 minute se opreste. O fi picat si asta?!

OMFG vine politistul spre noi!!!

Se da jos instructorul, nu inainte de a-mi spune ca atunci cand intra politistul in masina sa-l salut respectuos (nu prea imi venea natural) si sa imi asez scaunul, oglinzile, nu stiu ce. I'm like "pai mi le-am asezat deja, conduc masina, duh!". "Nu-i nimic, aseaza-le din nou sa vada el".

Vine politistul, il salut, nu-mi raspunde.

Se aseaza pe scaunul din dreapta. Ii explic: "stiti, scaunul din dreapta soferului se numeste "scaunul mortului" - acum ca v-ati asezat dumneavoastra acolo, inteleg de ce".

Imi asez oglinzile, scaunul, alea alea. Pfoai de capul meu, tre sa plec de pe loc. Adica sa tin ambreiajul eu, sa accelerez, sa sper ca nu se opreste motorul. Ma asigur. Trec cateva masini. Tremur. Tre sa plec.

Accelerez putin... vruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ma uit eu la politist, el la mine... zic "vroiam sa plec in forja...". Nu, nu-i zic asta, incerc sa turez putin mai "agale" motorul... dar NU ATAT DE AGALE INCAT SA MI SE OPREASCA.

Il turez, dau drumul la ambreiaj cu grija unui neurochirurg ce nu e republican, si culmea, plec! Fara sa mi se opreasca motorul! Doar mi-a vibrat bordul putin. Nu, bordul nu e un eufemism.

Plec, merg, toata lumea fericita, vad pe unii la trecerea de pietoni. "Nu nu nu nu nu nu vreau sa opresc pentru voi si sa am grija iar la ambreiaj!".

Ajung la ei, trebuie sa opresc. Trec aia, masini in spatele meu, asteptau sa plec eu (eram primul la trecere), presiune, pfoai de capul meu. Tin eu ambreiajul, ii dau drumul incet incet.... brbrbrbrbb.... se opreste motorul.

Se uita politistul la mine. Eu dau din umeri like "asta e, nu-i nimic, ii dau drumul la loc".

Ii dau drumul. Incerc sa plec... brbrbrbrbrbbbbbb... se opreste motorul. Deja era clar: "o sa ma pice asta".

Aia din spate, enervati de faptul ca nu plecam odata, claxoneaza. Taraboi. Unii ma depasesc etc.

Pornesc motorul iar, incerc sa plec... imi tine ambreiajul politistul. Care nu zicea nimic. "Tace si face". Suna a slogan electoral.

Imi tine politistul ambreiajul, plec, toata lumea fericita. Merg merg, zice "aici o luam la dreapta". Ma asigur, semnalizez, ma angajez, e rosu. Stau stau, incerc sa plec, brbrrrbr... plec. Din cauza ca o luam la dreapta aveam si eu, si pietonii verde.

O iau eu usurel la dreapta, erau pietoni care urmau sa intre pe trecere. Ma uit eu, "am destul timp sa trec fara sa-i incurc p-astia". BUM! Ditamai frana. "Ce faci, nu dai prioritate?" - politistul.

"A, ba da, acum opream". (sanchi)

Deja era mega nervos politistul.

Trec aia, nu stiu ce, se face rosu pentru pietoni. Dar inca treceau prin fata mea, traversau. Politistul isi pierde cumpatul. "CE FACI, DE CE STAI?"

Zic: "Pai travereseaza piet..."

"DA PESTE EI!" zice politistul.

Eu, cuprins de tresariri morale, ma impotrivesc vehement. Politistul apasa pe acceleratie, sa "dea peste pietoni". Eu il dojenesc mecanic, apasand la randul meu pe ambreiaj. Orice pentru siguranta pietonilor!

Vruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum!!!!!!!!!!!! a facut motorul, turat la maximum de politist in timp ce eu tineam ambreiajul apasat.

Cand a vazut politistul ca "trec peste el" (nu neaparat fizic) si ii opresc manevra criminala, s-a enervat nevoie mare (nu ma refer la cea fiziologica).

"Gata, gata, gata!!!"

"Ai picat!!!"

Imi ia buletinul, se uita sa vada cum ma cheama, imi arunca buletinul (la propriu, prin aer) in spatele masinii, la intamplare.

"Iesi afara!"

Zic: "Mai tin ambreiajul apasat sau v-ati calmat?"

Ma rog, ies afara, asta pleaca in tromba, cu buletinul meu, cu cine mai era in masina de trebuia sa dea dupa mine examenul in continuare (oare ce-o fi fost in mintea lui cand o fi vazut ce se intampla?) si m-a lasat la Dristor, pe jos. :(

Abia dupa cateva zile mi-am recuperat buletinul, de la instructor.

A doua oara

A doua oara am luat 24/26 la sala. Alta harmalaie. Eram deja obisnuit.

Ma pregatesc sa dau, in alta zi, traseul. Imi zice maica-mea "ar trebui sa te tunzi si tu, sa te razi, ca nu semeni cu ala din poza de buletin, zice ala maine ca esti altul". Rad. "Lasa-ma cu prostiile-astea".

Ma duc la traseu a doua zi, vine politistul (comisarul pe circulatie al Capitalei, era). Intra el, se uita la mine, zice: "a... nu prea semeni cu cel din buletin".

Ma apuca rasul. Cum as fi putut sa nu rad?! Se uita el la mine ofuscat asa (toti ailalti "testanti" erau mega seriosi, fricosi, asa si pe dincolo, sobri, eu radeam) si zice "da' de ce razi asa?"

"Pai asta mi-a spus maica-mea ieri: ca o sa-mi ziceti ca nu seman cu ala din poza de buletin".

Da el din cap dezamagit gen "bine bine... hai...".

Plec, tin ambreiajul mai ok, nu mi se opreste motorul, merg nu stiu ce. Asta nu prea era atent. Completa nu stiu ce acte, se uita prin telefonul mobil, etc. Suna telefonul lui. "Alo? Da. Ce? Nu l-ai taiat pe Ghita? Sa stii ca vreau si eu cateva kg din el. Cat are in viu?"

Ma gandesc zic "ba asta e atent la ce fac eu aici? ca totusi..."

Imi face el semne ca sa merg acolo mai departe ca e OK. Merg merg spre o intersectie, in stanga era o remorca langa niste tufisuri si copaci. Vad printr-o crapatura foarte mica o masina ce venea. Ma opresc. Stau sa astept sa treaca masina. Asta vede ca m-am oprit si se uita la mine gen "ce faci?"

Vruuuum... trece masina (pe care el n-o vazuse). Imi face semn ca "OK, bine vazut". Continua sa vorbeasca despre Ghita (si ce mai ramasese din el).

Am mai mers putin, m-a pus sa fac o intoarcere din 3 miscari, m-a oprit. Imi zice ca "sa ai mai multa grija la comenzi". Nu-mi zice daca am luat. Il intreb. Imi zice ca e OK (nu mai stiu, mi-a dat un raspuns ambiguu).

Cert e ca am luat.

Astfel am reusit eu sa-mi obtin permisul de conducere.

PS. A expirat in 2014. Acum tre sa-mi fac altul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petrecere de Craciun

Idealism, partea intai

Moartea, partea a doua