Interviu la TVR sau "aici nu se intra asa"

Pentru ca sunt "in febra interviurilor" la diverse companii in aceasta perioada, nu pot face altceva (de fapt, pot face o multime de alte lucruri) decat sa-mi aduc aminte de minunata mea experienta (cand zic "minunata" folosesc un eufemism, in caz ca nu era evident), prima de altfel (nu, nu sexuala) pe care am avut-o pentru angajarea la Televiziunea Romana. Asta se intampla in ~2006.

Tocmai terminasem facultatea iar conditiile familiale nu erau cele mai bune din lume - era imperativ sa ma angajez cat mai curand.

Tatal meu lucra la TVR. S-a uitat, deci, la anunturile de angajare postate pe "placa" cu asa ceva de acolo (da, exista asa ceva). Tot felul de anunturi, unul dintre ele era "operator prompter" (adica ala care deruleaza textul citit de catre prezentatoarele de la stiri), un altul era "editor imagine" - cel care taie/decupeaza/lipeste/monteaza parti din reportaje etc.

Am aplicat la ambele (aveam 21 de ani). Om cu carte, studios, pregatit, tanar rebel (well, not really) - m-am dus cu pas intins la interviu. Si spun la interviu si nu la "interviuri" pentru ca doar la unul m-am dus. Pai parca eram pregatit, era imperativ sa ma angajez, asa si pe dincolo - am sarit peste un interviu?

Nu, dupa ce a depus taica-miu CVul am aflat (tot prin intermediul lui) ca am si participat la interviu, la proba practica, la tot, si am iesit pe locul 17. Din vreo 35. Huh? Dap. Ati auzit bine - am iesit pe 17 fara sa ma duc fizic la interviu - oamenii m-au trecut ca si cum as fi participat si, nefiind bun, am iesit pe 17. Interesant sau ce?

Zic na, asta e... lasa ca incerc la celalalt interviu.

Ma duc la interviu. Tot la fel, vreo 30 de oameni. Interviul consta in 3 faze: intrai in studio (era important sa fii totusi prezent), te asezai la masa de unde derulai prompterul pe ecran (textul, ma rog), si erau 3 stiri:

1) O stire deja scrisa de altcineva pe care doar o derulai astfel incat sa nu se incurce prezentatoarea;
2) Dupa ce prezentatoarea citea prima stire, citea a doua stire de pe hartie.
3) Tu in timpul asta aveai un text pe care trebuia sa-l tastezi repede "in prompter" astfel incat dupa ce termina prezentatoarea de citit a doua stire de pe hartie sa-si "arunce ochii in prompter" si sa gaseasca, cu untdelemn de la bunica (daca te intelegi bine cu ea), a 3a stire gata-pregatita pe ecran si s-o citeasca de acolo.

Noi, astia, participantii aveam si noi acces la ce se intampla in studio - cat de bun era ala care participa la test, daca se incurca aia din cauza lui/ei sau nu etc.

Au fost in general fete care au participat si care tastau prost si se incurcau. Se bloca prezentatoarea, d-astea. Ma rog, au fost si cateva care s-au descurcat OK.

Intru eu. Deja eram in transa - pe sistemul - "stati ca va arata taticu tastat rapid imediat".

Ma asez pe scaun, stau eu stramb acolo sa-mi vina tastatura cum sunt eu obisnuit sa-mi vina (stiti, e ca la pian, tre sa stai intr-un anumit fel ca sa nimeresti "notele" in mod automat) - ma rog - ma chinui eu nitel si pornesc testul. Oarecum "ciudat" stiind ca se uita toti ailalti la tine si spera sa te incurci.

Incepe prezentatoarea sa citeasca, eu sa derulez textul pe ecran sa fie sincronizat cu aia... citeste citeste, nu se incurca, termina de citit prima stire. Incepe s-o citeasca p-a doua de pe hartie.

In timpul asta mi se da a treia stire pe care trebuia s-o tastez eu, sa fie gata pentru prezentatoare dupa ce termina de citit de pe hartie. Incepe taticutu vostru sa tasteze de sareau tastele in stanga si in dreapta (le-au luat mult timp alora sa le stranga dupa test). Tastam intr-o asa viteza incat SE SPERIE aia care era langa mine (tipa care era ea operator prompter) si-mi zice ca "e ok poti tasta mai incet". Eu, dupa experienta cu "primul interviu ratat ca nu am fost bun si am iesit pe 17" ma gandesc "ba, asta ma saboteaza". Si continuu sa tastez la fel de repede, repede repede repede. Ma opreste aia pana la urma zicandu-mi "gata gata e destul". Tin minte si acum o parte din text:

"Sute de mii de calculatoare au fost infectate cu virusul (nu stiu care) bla bla bla" (treaba cu bla bla bla e de la mine, dar ar fi meritat sa-i scriu in prompter aleia treaba asta + cateva citate din filme porno germane).

Termina aia (toate termina de obicei repede cu mine) de citit de pe ecran a doua stire si-si beleste ochii in prompter (asa-mi place mie sa mi-l alint) - gaseste a treia stire scrisa perfect. Incepe sa citeasca (cat apucasem sa scriu pana m-a oprit aia) si se opreste cand ramane "fara text de citit".

Mi se spune ca testul a luat sfarsit si voi fi anuntat despre rezultatul acestuia. Le explic ca pot cumpara eu alta, daca e nevoie. Mi se spune ca e OK, si-asa era cam batrana. Tastatura, nu prezentatoarea. Plec acasa, transpirat, exhaustizat, vampirizat (si altele cu "at" la sfarsit) - de efortul deosebit depus, si astept rezultatul. Vine rezultatul. Am iesit pe primul loc. Voi fi angajat. Super!

Ma duc (in alta zi, evident) la interviul cu seful de departament de la Stiri, ca ala trebuia sa ma angajeze, chipurile. Ma duc acolo, il intalnesc. Omu putea a PCR de la 10km. Nu stiu daca era comunist, dar putea clar a Pile Cunostinte si Relatii.

Buna ziua, nu stiu ce, bla bla, ai iesit pe primul loc, ai trecut testul, dar nu te putem angaja. Zic "de ce?". "Pai nu cred ca ar fi o pozitie potrivita pentru tine", zice el. "Sa stai sa tastezi acolo aiurea asa, tu ai fi bun sa faci chestii mai importante, mai interesante, postul ala e mai degraba pentru o fata".

Zic "OK, dar eu vreau sa fac treaba asta momentan" (stiam ca urmeaza sa ma abureasca). Intra unu pe usa (unu pe la ~60-65 de ani) in biroul unde tineam discutia despre care va vorbesc. Imi arata asta de la Stiri (Mihai Murgu il cheama, apropos, ca sa nu il mai feresc atata pe micut) pe cel ce tocmai intrase si zice "uite-l pe domnul X (nu-i mai stiu numele) - de 10 ani se "chinuie" s-o bage pe fiica-sa in TVR si nu a reusit inca (in gandul meu: "si vrei s-o bag eu in alta parte?") - ziceai ca TVRul era bomba atomica, numai geniile geniilor lucrau in TVR si daca apucai sa lucrezi acolo ca orice trebuia sa ejaculezi spontan de fericire si sa faci tumbe la deal.

Ma uit eu la ala si-i zic lu' Murgu "eu am castigat un concurs si deci astept sa fiu angajat pe baza concursului pe care l-am castigat" (si eu penibil, incercam sa port o discutie rationala) la care el imi raspunde "aici nu se intra asa". Cam ce mai poti sa-i zici omului cand iti zice asa ceva?

Imi spune el ca e OK, hai sa facem altfel. Nu "ma da" la operator prompter dar ar fi o idee buna sa lucrezu la laboratorul de grafica, unde se fac genericele, spoturile TV si asa mai departe. Evident, mult mai interesant si "mai pentru mine" decat treaba cu prompterul. Suna OK. Desi stiu ca e labareala, stiu ca nu e decat un motiv sa-mi spuna "vad ca nu te potrivesti, asta e".

Ii explic ca nu am experienta in asa ceva (nu, nu m-a pus sa i-o sug sub birou) - abia am terminat facultatea si nu am experienta in grafica, in Photoshop, in AfterEffects, Premiere si ce mai foloseau ei acolo. El imi zice ca e OK (ca sa aiba motive apoi sa scape de mine, evident) si na, ce pot sa fac, ma duc acolo.

Acolo lucra un alt tip cu vreo cativa ani mai batran decat mine, Mihai (da, alt Mihai). De asemenea, seful de departament era Stefan Lungu. Se mai perindau pe acolo si alea de la meteo de atunci, Albertina si Malvina Popa. M-am intalnit si cu Maruta, pe hol. Era muscat. Eu, evident, nu-i cunosteam pe nicunii. Am facut cunostinta cu ei, le-am explicat cum sta treaba, si atat. Stateam pe un scaun. Mi-au zis ca sa fac tutoriale, sa invat sa nu stiu ce. Adica nimic.

Ei se strangeau si faceau tot felu de glume intre ei (proaste din punctul meu de vedere), cautau tot felu de poze "nepotrivite" pe net, glumite, bla-blauri, d-astea de televiziune pe care eu nu le pot intelege, cred.

Problema e ca eu nu aveam acces in TVR decat pe baza de invitatie, facuta de taica-miu. Altfel nu puteam intra. Si ca sa vin "la job" nu aveam cartela proprie, trebuia taica-miu sa se roage de aia in fiecare zi sa-mi dea cartela. I-am spus asta Murgului sefos, s-a prefacut ca nu exista problema asta. "O rezolvam noi". Pe dracu o rezolvam, abia astepta sa aiba motive sa spuna ca nu vin la job ca fac ca dreg.

Ceea ce s-a si intamplat. Taica-miu tot se ducea pe la el pe la birou sa-l roage sa-mi dea cartela, sa ma angajeze pe bune, sa asa sa pe dincolo. La un moment dat ma duc din nou la el.

Asta, din bun cum era initial, deodata s-a inrait. Imi zice: "Vine taica-tu umil la mine sa se roage sa te angajez". Eu am foarte multa rabdare. Dar cand am auzit treaba cu "vine taica-tu UMIL la mine" de parca taica-miu era gunoiul lui care se ruga de acest zbir, de acest chip cioplit, de aceasta putere Dumnezeiasca din TVR (un parlit penibil, numai un parlit penibil ar fi zis ce-a zis el atunci), ba, m-au luat dracii.

Mi s-a dus tensiunea in sus. Ma gandesc eu in capul meu "nu vrei tu sa vezi cum e sa vin si eu si taica-miu NEumili la tine? Facem un interviu, o treaba. Asa suntem noi, mai grobieni din fire."

Da' a trebuit sa ma abtin - singurul rezultat ar fi fost probleme pentru taica-miu la serviciu. De-asta nu am zis nimic, m-am prefacut ca n-am auzit. Ma rog, a mai zis el chestii similare, d-astea ultra-arogante pe care a trebuit sa le "inghit", desi merita ditamai bucata (eventual cu un obiect contondent).

Pana la urma treaba s-a "imputit" (nu ca nu era iesita din termen inca de la inceput) si de la concurs castigat si angajat la TVR s-a ajuns la "tata umil" si "aici nu se intra asa" - culminand cu renuntarea la a ma mai duce la ei. Pe bune acum, cine dracu s-ar duce la niste jeguri ca astia pe un salariu mizer?

Experienta aceasta insa a dictat restul "carierei" mele apoi, angajandu-ma pe baza "celor acumulate" la un irakian, unde am lucrat o "oarecare perioada". Dupa aceea am lucrat pentru o alta institutie de succes si plina de persoane angajate pe criterii de performanta - Loteria Romana. Ma rog, pentru o firma care facea "suport" pentru Loteria Romana.

Cam unde credeti ca e coruptia mai mare? La Televiziunea Romana sau la Loteria Romana? Hm... poate voi vorbi intr-o zi si despre peripetiile de acolo.

Culmea e ca la toate interviurile la care am participat vreodata am intrat "pe bune", niciodata cu pile. Chiar si la cele mai corupte institutii din Romania. Nu, sa nu credeti ca le-am cautat eu - asa a fost sa fie.

Si chiar fara niciun suport de nicarieri, 100% pe cont propriu, iata ca am lucrat 7 ani si jumatate la aceasta companie minunata. Si cand zic "minunata" da, folosesc din nou un eufemism.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Petrecere de Craciun

Idealism, partea intai

Moartea, partea a doua